fbpx
Divendres, juny 24, 2022
HomeSeguretat viàriaUn servei d’atenció psicològica 24 h per les víctimes d’accidents de trànsit

Un servei d’atenció psicològica 24 h per les víctimes d’accidents de trànsit

Durant les 24 hores del dia i al llarg dels 365 dies de l’any, el servei d’atenció psicològica cobrirà tot Catalunya.

Aquest servei l’ofereix el Servei Català de Trànsit, i dóna resposta immediata després de patir un accident.

L’activen els Mossos d’Esquadra i el Servei d’emergències Mèdiques és qui s’encarrega de portar-lo a terme en cas que les víctimes hi donin el seu consentiment.

  • L’atenció especialitzada psicològica s’oferirà a les víctimes directes o directes en situacions d’accidents amb víctimes mortals, i en els quals hi hagi ferits de gravetat que tinguin menys de 12 anys.
  • El servei s’encarregarà d’ampliar i complementar el Servei d’Informació i Atenció a les Víctimes de Trànsit (SIAVT) que es troba adscrit al Servei Català de Trànsit.

El SEM ja prestava serveis d’atenció psicològica en diferents tipus d’accidents des de l’any 2005. A partir d’aquest conveni, però, reforçarà i ampliarà aquestes funcions realitzant-les a instància del SCT, això si, sempre que les víctimes hi donin el seu consentiment.

El servei consisteix d’una banda en la comunicació de males notícies a través de suport psicològic per a casos en els que s’hagi de comunicar a un familiar directe una mort per accident de trànsit.

A més, s’ofereix atenció psicològica a les víctimes directes o familiars en cas d’accidents mortals i als afectats en cas de sinistres amb ferits de gravetat que tinguin menys de 12 anys, fins que es consideri adequat, sens perjudici de derivar el menor a l’atenció especialitzada o primària si es considera adequat.

Finalment, el servei d’atenció psicològica de resposta immediata s’ofereix al mateix lloc de l’accident en sinistres amb múltiples víctimes.

Durant les 24 hores del dia i al llarg dels 365 dies de l’any, el servei d’atenció psicològica cobrirà tot Catalunya exceptuant la ciutat de Barcelona, ja que la ciutat comtal ja disposa del seu propi Servei d’Atenció a Urgències Socials, amés del Servei d’Emergències Socials.

El nou servei es complementarà amb el SIAVT

Aquesta mesura d’atenció psicològica complementa i amplia el Servei d’Informació i Atenció de les Víctimes de Trànsit (SIAVT), que s’adscriu al SCT.

En què consisteix el SIAVT? Aquest ofereix orientació psicològica, legal, jurídica, sanitària i assistencial a tots els afectats o víctimes d’accidents de trànsit. A diferència del nou servei d’atenció psicològica immediata que expliquem en aquest article, el SIAVT no és un servei que doni resposta immediata després de l’accident, sinó que pretén esdevenir un centre que posi a disposició de les víctimes directes i indirectes d’accidents de trànsit, els recursos que els puguin ser d’interès.

A través del telèfon gratuït 900 100 268 els interessats poden trucar al SIAVT de dilluns a diumenge tots els dies de l’any.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here