fbpx
Dissabte, juliol 2, 2022
HomeSuccessosReduir la sinistralitat de la xarxa viària catalana: L’objectiu del Programa d’activitats...

Reduir la sinistralitat de la xarxa viària catalana: L’objectiu del Programa d’activitats 2018 per a la seguretat viària

El Programa incorpora fins a 125 actuacions, repartides en 509 activitats proposades pels diferents departaments de la Generalitat relacionats amb la seguretat viària.

  • El Programa segueix les línies estratègiques del Pla de Seguretat viària 2017-2019 amb l’objectiu de reduir fins al 45% el nombre de víctimes mortals l’any 2019 respecte de l’any 2010
  • El Programa consta d’un total de 125 accions estructurades en 509 activitats

El Govern català ha aprovat el Programa d’activitats anual per a la seguretat viària pel 2018, impulsat per la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària (CCTSV). Aquestes accions suposen la segona concreció del Pla de Seguretat viària 2017-2019 i van encaminades a assolir l’objectiu fixat en el Pla de reduir un 45% les víctimes mortals per sinistres viaris a Catalunya l’any 2019 respecte de l’any 2010.

Les accions desenvolupades pels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa d’activitats per a la seguretat viària 2018 tenen un pressupost de 143.469.018,75 €.

El Programa incorpora fins a 125 actuacions, repartides en 509 activitats proposades pels diferents departaments de la Generalitat relacionats amb la seguretat viària i d’altres entitats públiques i privades que integren la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària i que s’estructuren al voltant dels 6 objectius estratègics establerts al Pla estratègic de seguretat viària de Catalunya 2014-2020:

  • Protegir els usuaris de la mobilitat i control eficaç de les conductes de risc
  • Impulsar un espai continu de seguretat viària (zones urbanes i interurbanes)
  • Involucrar i coordinar entitats públiques i privades en la millora de la mobilitat segura
  • Disposar de les estructures, instruments i mecanismes de gestió de seguretat viària que permetin la consecució de resultat
  • Facilitar l’aprenentatge de la mobilitat segura al llarg del cicle vital
  • Potenciar l’R+D+I a la seguretat viària

Entre les iniciatives que està duent a terme el Servei Català de Trànsit (SCT), l’organisme competent en matèria del trànsit i la seguretat viària a Catalunya, cal destacar l’anàlisi de la sinistralitat viària per causa de la velocitat excessiva i la instal·lació de cinemòmetres fixes o de tram, l’aplicació de noves mesures per a conductors reincidents (per addicions), la implementació de l’e-call, proporcionar assistència tècnica als governs locals amb la redacció de Plans locals de seguretat viària, mantenir i millorar el SIAVT (Servei d’Informació i Atenció a les Víctimes de Trànsit),  la creació d’un nou aplicatiu per a la gestió integral dels sistemes de gestió del trànsit del CIVICAT,  i la gestió dels episodis de contaminació, entre d’altres.

Altres activitats del SCT en relació amb l’educació per a la mobilitat segura (EDUMS) són: la realització de  formació en línia al professorat de primària i secundària per  a la mobilitat segura en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament, potenciar el model de canvi d’aptituds a les autoescoles amb un segell de qualitat i  re formular i dissenyar el nou web d’EDUMS.

També es destaca la participació del SCT en la iniciativa Catalunya Living- Lab i la participació en organitzacions, organismes i projectes europeus com l’EuroRap, MEDTIS, ETSC, MAIS, EIP+, C-Roads i C-Mobile.

El Programa també recull activitats per a la millora de la seguretat viària a Catalunya d’altres entitats i organismes com són l’Ajuntament de Barcelona, les diputacions, l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, Abertis, APPLUS-IDIADA, Federació d’Autoescoles de Catalunya, Fundació Institut Guttmann, Mutual de Conductors, RACC, Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Catalunya Camina,  Associació de Prevenció d’Accidents P(A)T, Stop Accidentes o el SEM, entre d’altres.

Aquest programa, informat prèviament a la Comissió Catalana de  Trànsit i Seguretat Viària i aprovat avui pel Govern,  arriba ara al seu tràmit final atesa la situació política d’enguany que ha dificultat la calendarització normal d’aquest procés. Amb tot, les activitats previstes en el pla s’han anat duent a terme durant aquest any 2018.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here