Site icon Motoristes.cat

Mor Josep Maria Folch, campió del motociclisme de resistència

Josep Maria Folch, conegut com “el Mago de Reus”, ha mort als 78 anys, deixant enrere un llegat extraordinari com a rei del motociclisme de resistència. Folch, originari de Montbrió del Camp, va guanyar deu Campionats d’Espanya i onze vegades les 24 Hores de Montmeló amb el seu equip.

La imatge de Josep Maria Folch, dalt del podi del Circuit de Montmeló, amb la samarreta del Yamaha Folch Endurance, una de les seves inseparables gorres i alçant el títol de les 24 Hores de Catalunya envoltat dels seus pilots, roman impresa en la memòria dels apassionats del motociclisme. “El Mago de Reus” va repetir aquesta escena fins a onze vegades, i ara el món de les dues rodes lamenta la seva mort, que es va conèixer aquest dimarts quan tenia 78 anys.

El seu impressionant palmarès a les 24 Hores, els seus deu títols d’Espanya en resistència, Supersport i Superbikes, i la multitud de pilots que han passat pel seu llegenda equip, sempre fidel a la marca del diapasó, ja formen part del llegat d’aquest carismàtic pilot nascut fa 77 anys a Montbrió del Camp.

Considerat el rei de la resistència i un dels pioners d’aquesta disciplina a Espanya, va ser precisament a les 24 Hores, però a les de Montjuïc, on Josep Maria va esdevenir aficionat després que el seu pare el portés, als 12 anys, a veure la mítica cursa que se celebrava aleshores a la muntanya màgica de Barcelona.

Va quedar tan impressionat amb aquella prova que el 1982, només un any després d’iniciar-se en el negoci que du el seu nom, va crear el seu primer equip per a les 24 Hores. Mai va aconseguir la victòria en aquell mític circuit urbà, però a Montmeló va aconseguir un rècord de triomfs que encara perdura, l’últim el 2017 després de tres victòries consecutives.

Josep Maria passava hores i hores al seu taller per perfeccionar les seves motos juntament amb els mecànics quan s’apropava la cursa, i aconseguia treure el màxim rendiment de cada peça per posar a la graella de sortida la millor màquina possible en cada edició. A l’asfalt, la batalla va ser constant durant anys entre els equips Yamaha Folch Endurance i Suzuki Català.

Per casualitats del destí, la seva mort ha ocorregut la mateixa setmana en què es disputarà la cursa de 2023. L’organització ja ha anunciat que Faran un sentit homenatge a Folch abans de la prova.

Folch també va situar el seu equip durant anys en el Mundial de resistència, i el seu millor resultat va ser un tercer lloc el 2008. A més, va competir en carreres llegendàries com les 24 Hores de Le Mans, les 8 Hores de Suzuka o el Bol d’Or.

Des de 1981, una gran quantitat de pilots han passat pel seu equip. Juntament amb Fernando Prous, el 1981 van decidir formar una escuderia per participar en les Motociclismo Series amb una Montesa Crono 350, amb la qual van guanyar el Trofeu RFME de Resistència els anys 1981 i 1982.

Des del 1983, Folch sempre va mantenir una relació idíl·lica amb Yamaha, essent la primera moto que van preparar una XJ650. Entre els pilots que van competir per a ell hi ha el mateix Prous, així com altres recordats tarraconencs com Juan Carlos Rosa, Pere Xammar, Mingo Gil o Gregori Lavilla, així com altres noms destacats com Joan Garriga, Juan Porcar, Dani Amatriaín, Kenny Noyes, el seu pare Denis, David Checa o José Maria Sagardogui, per esmentar només alguns exemples. La seva nòmina de pilots supera els 130.

La mort de Josep Maria Folch deixa un buit immens en el món del motociclisme de resistència. La seva passió, habilitat i dedicació a la competició seran recordades per sempre. El seu llegat és un testimoni durador de l’amor pel motociclisme i l’esperit de superació en aquest esport. La comunitat del motociclisme lamenta profundament la seva pèrdua i li rendeix homenatge al “rei del motociclisme de resistència”.

Exit mobile version