Avui volem acostar-vos a les actuacions que cal portar a terme en cas d’accident de moto. No està de més refrescar-les, ja que tant si sou els accidentats com si els presencieu, és important actuar de manera correcta, tant per la vostra seguretat com per la dels altres. De fet, si agafes la moto en aquesta època de l’any ja deus notar que t’exposes a riscs afegits als que normalment et trobes: Carreteres humides, glaç, conducció més tensa i donada a distraccions al patir fred… Procurarem preparar-te en cas que hagis d’actuar davant d’un accident de trànsit.

Són tres les sigles que marcaran la teva actuació: P.A.S: Protegir, Alertar i Socórrer.

Protegir

El primer que farem en arribar a la zona de l’accident serà protegir-nos a nosaltres, a fi de no posar-nos en perill intentant ajudar als
altres. De què serviria intentar donar un cop de mà si acabem sense poder ajudar, i a més necessitant més ajuda? Una manera de Protegir la nostra actuació serà assegurant la zona en la mesura del possible amb elements senyalitzats si en disposem, o fent senyals als vehicles que s’apropin a la posició afectada, evitant d’aquesta manera majors danys. Tot plegat sense exposar-nos envaint la via, així que caldrà que estacionem el nostre vehicle fora de la calçada, i que no la envaïm si no és segur. Quan puguem fer-ho amb seguretat, podrem retirar elements perillosos com peces i restes dels vehicles, de la calçada.

Un cop estiguem segurs de que no generem riscos addicionals i haguem aconseguit assegurar la zona, passarem a la segona fase del nostre pla d’actuació.

Alertar:

Consisteix en avisar al 112 de la situació de l’accident. Us demanaran dades com la ubicació del lloc, què ha passat, si hi ha ferits i fins i tot el vostre nom, entre altres preguntes. Realment es fa una mica pesat haver de respondre tantes preguntes en moments de tensió i preocupació, però són necessàries per la correcta activació dels recursos d’emergència.

Socórrer:

Una vegada alertat el 112, i fins i tot amb l’operador encara el telèfon, es moment d’apropar-se a les víctimes per a poder valorar la seva situació. Ens fixarem en els signes de dolor, molèsties que manifesten i donarem un cop de mà en cas que tinguem la formació adequada o si rebem les instruccions precises des del 112.

És important que no realitzem actuacions sobre els ferits si en desconeixem els procediments i no tenim la formació
adequada. Les nostres accions poden tenir conseqüències greus pels accidentats, que possiblement pateixin lesions que ells mateixos desconeixen i que es podrien agreujar amb una manipulació incorrecte de la persona (lesions al coll, a la columna, al cap…)

 

1
Escriu un comentari

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Aleix de Reus Recent comment authors
  Subscribe  
Més recents Més antics Els més valorats
Avisa'm de
Aleix de Reus
Motorista

1. Mantenir la calma Estacionar el vehicle adequadament; si és possible, fora de la calçada. Tot seguit, posar-se l’armilla i senyalitzar l’espai amb triangles d’emergència a 50 m per davant i per darrere. No fumar, vigilar amb el trànsit i valorar possibles riscos (fuites de gasolina, foc…). 2. Comprovar si la víctima està conscient Sacsejar la víctima suaument i preguntant-li si et pot sentir. No moure la víctima si no és imprescindible. A un motorista no treure-li el casc si està inconscient. Tampoc deixar sola una víctima inconscient (excepte si s’ha de desplaçar necessàriament per demanar ajut) o sense haver-la… Llegir més»