fbpx
Dissabte, setembre 24, 2022
HomeSuccessosInici d'una campanya intensiva per posar fre a la velocitat excessiva

Inici d’una campanya intensiva per posar fre a la velocitat excessiva

  • Els Mossos d’Esquadra i les Policies Locals faran controls intensius per controlar el respecte dels límits de velocitat des d’avui dilluns fins el proper diumenge
  • L’any passat, la velocitat va estar darrere del 14% dels accidents amb víctimes en zona interurbana

El Servei Català de Trànsit (SCT) coordina al llarg d’aquesta setmana, entre avui dilluns 29 d’abril i diumenge 5 de maig, una campanya policial de controls de velocitat. Des de l’SCT posem en marxa aquesta actuació de prevenció per controlar la velocitat excessiva a les vies interurbanes i urbanes i la realitzem conjuntament amb els Mossos d’Esquadra  i  les Policies Locals de trànsit de Catalunya que vulguin sumar-s’hi.

La velocitat excessiva és un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària; és una conducta de risc i té conseqüències tràgiques a les carreteres. A més de ser una causa directa de sinistres viaris, és un factor que augmenta la gravetat de les lesions.

Les Policies Locals que participen en aquesta campanya realitzen els controls preventius i intensius en les zones d’àmbit urbà. Cal tenir en compte que a les vies urbanes, la velocitat excessiva pot tenir conseqüències de gravetat per a la seguretat dels col·lectius més vulnerables, sobretot dels vianants i dels ciclistes. A una velocitat de 30 km/h, el risc de mort d’un vianant en cas d’atropellament es redueix a un 10% i a partir de 80 km/h les conseqüències són pràcticament sempre mortals.

Controlar i conscienciar per evitar greus conseqüències

Les campanyes preventives i intensives com aquestes tenen la finalitat de vigilar el compliment de les limitacions de velocitat i són importants per continuar conscienciant els conductors de les conseqüències tràgiques que pot causar l’excés de velocitat.

La velocitat adequada permet controlar el moviment del vehicle, augmenta la possibilitat de superar un obstacle o qualsevol imprevist a la via, i permet reduir la velocitat de forma suau i progressiva.

Les campanyes preventives i intensives com aquestes tenen la finalitat de vigilar el compliment de les limitacions de velocitat i són importants per continuar conscienciant els conductors de les conseqüències tràgiques que pot causar l’excés de velocitat.

La velocitat adequada permet controlar el moviment del vehicle, augmenta la possibilitat de superar un obstacle o qualsevol imprevist a la via, i permet reduir la velocitat de forma suau i progressiva.

Durant l’any 2018, la velocitat va estar present com a factor concurrent en el 14% dels sinistres amb víctimes en zona interurbana.

D’altra banda, cal destacar que l’any passat es van comptabilitzar a Catalunya   un total de 1.036.992 expedients sancionadors per infraccions de velocitat en vies interurbanes.

Al 2018 es van realitzar dues campanyes de control de velocitat, una del 7 al 13 de maig i l’altra del 6 al 12 d’agost. Es van denunciar un total de 40.381 vehicles -17.850 vehicles al maig i 22.531 a l’agost.

Quins efectes té la velocitat en la seguretat?

  • L’increment de la velocitat augmenta la violència dels impactes en els sinistres viaris. Per exemple, una col·lisió a 50 km/h equival a una caiguda des de 10 metres d’altura, mentre que tenir un accident a 160 km/h multiplica per deu la força del xoc i, per tant, les seves conseqüències.
  • La distància de seguretat que s’ha de mantenir amb el cotxe del davant per parar a temps davant de qualsevol emergència depèn, fonamentalment, de la velocitat. En condicions normals, a 120 km/h es recorre la distància equivalent a un camp de futbol abans d’aturar un cotxe.
  • La distància necessària per a la detenció d’un vehicle s’obté sumant la distància de reacció més la distància de frenada. Per tant, la velocitat a la qual es circula influeix directament en aquestes variables, i n’incrementa el risc d’accident.

La campanya de control de velocitat que comença avui és la sisena campanya preventiva i integral d’aquest 2019. En total, enguany es faran un total de disset  actuacions intensives que incidiran en els principals factors de sinistralitat.

Pel que fa a les campanyes centrades en la velocitat excessiva, enguany, se’n realitzaran dues: la present, del 29 d’abril al 5 de maig, i una altra a l’agost,  coincidint amb la mobilitat d’estiu.

Al llarg de la setmana s’informarà d’aquests controls preventius de velocitat a través dels Panells de Missatge Variable (PMV) situats a les vies catalanes amb el missatge CONTROLS POLICIALS VELOCITAT.

*Informació facilitada pel Servei Català de Trànsit

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here